fbpx

“Ondanks mijn ambities vergeet ik niet om achterom te kijken

om te zien welke footprint ik nalaat en hoe ik deze kan compenseren”

 De It’s About Time planner

weegt 950 gram

 

 De planner bevat 256 pagina’s

 De papiersoort die is gebruikt 

is 120 grams houtvrij offset

Sanna Prinsen

Hoeveel bomen zijn er gebruikt?

De vraag hoeveel bomen er zijn gebruikt voor de vervaardiging van de It’s About Time planners is niet eenvoudig te beantwoorden. Dat hangt namelijk af van meerdere factoren. 

Allereerst worden bomen nooit alleen geoogst voor het maken van papier. Bomen worden gebruikt als grondstof voor meer dan 5000 producten, waaronder kleding (viscose/rayon en lyocell), natuurlijke kleurstoffen, cosmetica, voor de houtbewerking en voor het maken van papier. 

De oogst is ook afhankelijk van de grootte en het volume van de boom. Daarom kan ik in dit rekenvoorbeeld alleen maar uitgaan van een gemiddelde. Gemiddeld levert een boom circa 300 kg papier op. Om hier een beeld bij te krijgen: dat zijn circa 60.000 vellen A4. 

Daarnaast ben ik in dit rekenvoorbeeld uitgegaan van papier gemaakt van verse houtvezels. Maar het is goed om te weten dat we in Nederland heel veel gebruik maken van gerecycled papier. Door gebruik te maken van gerecycled papier zijn er veel minder verse vezels van bomen nodig voor het maken van nieuw papier.

 

Nieuwe bomen en gerecycled papier

Het is dus niet zo eenvoudig te zeggen hoeveel bomen er exact nodig zijn voor het maken van de It’s About Time planners.

Natuurlijk zijn de It’s About Time planners van gerecycled papier gemaakt, maar laat ik voor het reken-gemak uitgaan van een hele conservatieve berekening. Dan zou ik 300 kg papier kunnen aanhouden per geoogste boom. 

Het totale gewicht van It’s About Time planners voor 2023 is 1185,6 kg. Om dit gewicht te compenseren met de aanplant van nieuwe bomen, dan zouden er vier bomen teruggeplant moeten worden.

“We all leave footprints as we journey through life,

make sure yours are worth following”

– Bob Teague

Trees For All

Donatie om terug te geven

Ik realiseer ik me heel goed dat de footprint die ik achterlaat met de ontwikkeling van de It’s About Time planners, niet volledig wordt gecompenseerd door de aanplant van nieuwe bomen. Het gaat namelijk niet alleen om de bomen zelf, maar ook om het gehele productieproces erachter. Denk aan o.a. het bewerken van de landbouwgrond, de voeding die nodig is om bomen te telen, het transport en de bewerking van hout tot papier. Dit is slechts een begin.

Om deze footprint zo klein mogelijk te laten zijn, plant ik niet vier maar zes bomen terug. Hiervoor heb ik een donatie gedaan bij Trees For All

Trees for All is een CBF-erkend goed doel. Zij planten bossen in Nederland en het buitenland voor een beter klimaat, meer biodiversiteit en gezonde leefomstandigheden.

Ik geloof erin dat dit een mooie eerste stap is. Mocht je een goede suggestie hebben, deel deze dan vooral met me!    

Neem vrijblijvend contact op

Heb je een vraag of wil je meer informatie? Wil je mij persoonlijk spreken of ontmoeten en ben je benieuwd wat ik voor jou en je team kan betekenen? 

Neem gerust contact met me op, geheel vrijblijvend natuurlijk. Het verplicht je tot niets.

Dus aarzel niet en mail, bel of app me. Vaak lukt het me om binnen 24 uur een reactie te geven en binnen een week een (bel)afspraak in te plannen als je dat zou willen.  

Sanna Prinsen | Make Life Work
E: contact@makelifework.nl
T: +31 (0) 6 13 15 93 20 

© Make Life Work 2023