fbpx
Selecteer een pagina

“Als je loslaat heb je twee handen vrij”

mrt 31, 2022

Afgelopen week lag ik met griep op bed. Mijn eerste gedachte was: “Ohhh nooo!” Gevolgd door: “Dit moet snel over zijn want ik heb allemaal afspraken in mijn agenda staan en no-way dat ik die ga afzeggen.” Gevolgd door: “Ik ga gewoon naar kantoor. Dan gaat het straks vast wel weer. En zo niet, dan ga ik weer naar huis maar dan heb ik het in ieder geval geprobeerd.”

Ironisch genoeg zou ik deze week een training geven over conditionering: waarom doe je zoals je doet? In deze training leg ik o.a. uit waar je gedrag vandaan komt, welke invloed jouw overtuigingen hierop hebben en hoe je bent geprogrammeerd. 

Maar ik denk dat de les deze week voor mezelf bedoeld was.

Want als ik heel eerlijk ben dan zijn mijn allereerste gedachten op het moment dat ik moet ‘loslaten’ een sterk staaltje conditionering vanuit mijn jeugd. 

Met oprechte excuses heb ik mijn training afgezegd, mijn agenda vrij gemaakt en kon ik loslaten. 

Toen ik losliet had ik twee handen vrij: eentje om een dekentje over mezelf heen te trekken en de ander om een kop thee vast te houden. 

Kan jij makkelijk loslaten? 

Loslaten is een groot thema. En kan over veel verschillende dingen gaan. Denk maar eens aan het loslaten van:

 • een baan
 • een huis
 • een relatie of vriendschap
 • een kind (bij het opgroeien)
 • materiële zaken
 • een doel
 • de controle
 • een doel
 • een gedachte
 • een emotie
 • een overtuiging
 • een patroon

Onderwerpen die ogenschijnlijk ver uit elkaar lijken te liggen, maar ze hebben één belangrijk aspect met elkaar gemeen en dat is: hechting. 

Waarom vind je het lastig om je baan op te zeggen? Omdat je gehecht bent geraakt aan je collega’s. 

Waarom vind je het moeilijk om je oude huis te verlaten? Omdat je gehecht bent geraakt aan de herinneringen die het huis bij je oproept.

Waarom vind je het lastig om spullen weg te gooien? Precies. Omdat je eraan gehecht bent geraakt. 

En een gedachte, emotie of overtuiging loslaten is om diezelfde reden lastig: je houdt je vast aan jouw waarheid. 

Hechting gaat dus over vasthouden. Hoe meer je je hecht aan iets, hoe groter de angst om iets te verliezen, missen of kwijt te raken. 

Want laat je los, dan zal je gevoelens van angst en pijn ervaren: angst van het gemis of de pijn van het verlies. En angst en pijn zijn nou juist dé twee emoties die we als mens het liefste uit de weg gaan. 

En dus houden we vast. 

Hoe laat je iets los dat je niet langer dient? Iets dat je tegenhoudt of niet verder brengt? 

Je zal de hechting, het vasthouden aan iets, moeten verbreken om los te kunnen laten. En met loslaten bedoel ik: achter je laten en accepteren dat het bij je verleden hoort. 

Loskomen van een gedachte. Loslaten van iets dat is geweest. Hoe?

Met deze 3 stappen kan je leren hoe je kan loslaten.

Stap 1. Waar houd jij je aan vast? 
Aan welke thema’s of onderwerpen in je leven houd jij je vast? Ben je je hiervan bewust? Sta eens stil bij de dingen waar jij je aan vasthoudt of waar je aan gehecht bent.

Stap 2. Welke angst of pijn vermijd je?
Wat is de reden dat je je aan dit thema of onderwerp vasthoudt? Welke angst of pijn ga je uit de weg? Wat wil je vermijden? Maar ook: waarin word je beperkt, afgeremd of tegengehouden?

Stap 3. Wat kan je zelf doen?
In hoeverre heb je zelf de invloed op de situatie waaraan je jezelf vasthoudt? Of ligt dit buiten je bereik? 

Als de situatie binnen je bereikt ligt, bijvoorbeeld het opzeggen van je baan, dan is loslaten in dat geval een keuze maken. Kiezen voor het nieuwe, onbekende dat voor je ligt. Een nieuwe kans met nieuwe mogelijkheden. 

Maar vaak is de angst om los te laten nou juist de reden waarom we ons krampachtig aan iets vasthouden. 

Ligt de situatie buiten je bereik, accepteer de situatie dan zoals deze is. Loslaten betekent in dat geval: focus op de dingen waar je wel invloed op hebt, zoals je gedachten. Hierin kan je een keuze maken. Niet altijd even makkelijk, maar wel mogelijk. 

Wil jij iets loslaten waar je aan vasthoudt? Maar vind je dat niet altijd even makkelijk? 

Op 22 april organiseren Marije Manni (psycholoog en coach) en ik een wandeling met diepgang en een eigen thema gericht op persoonlijke groei & ontwikkeling. 

Het thema van onze eerstvolgende Walk is “Maak je los” en richten we ons op loslaten van een onderwerp dat je niet langer dient. 

Loop met ons mee! 

Ben je benieuwd en wil je meer informatie? Lees dan hier verder.