fbpx

Als me-time als eerste van je planning verdwijnt

feb 2, 2022

Als je een druk leven leidt dan verdwijnt me-time vaak als eerste van je planning. En daar is maar een oorzaak voor: je geeft het onvoldoende prioriteit.

Het is misschien niet leuk om te horen, maar het is wel de hoe het werkt. Belangrijker is om jezelf af te vragen hoe het komt dat je jezelf onvoldoende prioriteit geeft.

En dat leg ik graag aan je uit.

De Eisenhower matrix is een veelgebruikt model binnen time management trainingen, je kent deze vast wel. Deze matrix bestaat uit vier kwadranten en deze helpt je om prioriteiten te stellen:

I        urgent en belangrijk
II       niet urgent en belangrijk
III      urgent en niet belangrijk
IV      niet urgent en niet belangrijk

En het idee hierachter is dat je voor elke taak of to-do een overweging maakt in welk kwadrant deze thuishoort. Op die manier zie je makkelijker welke taken en to-do’s prioriteit krijgen.

Het probleem is echter dat we, volgens deze klassieke time management methode, hebben geleerd om onze tijd in te delen op basis van urgentie.

En urgentie komt vaak van buitenaf. Bedenk maar eens: een deadline (van je leidinggevende op opdrachtgever), een verzoek dat bij je wordt neergelegd (door iemand anders), een verplichting die je wil nakomen (jegens iemand anders).

Met andere woorden: we laten ons 9 van de 10 keer leiden door urgentie. Door alles wat we in kwadrant I en III plaatsten. En we zijn geneigd om hier voorrang aan te geven.

En dat is precies de reden dat me-time als eerste van je planning verdwijnt. Want ga maar eens na.

In welk kwadrant zou je me-time plaatsten?

Precies. In kwadrant II. En hier ontbreekt de urgentie: er is geen druk van buitenaf en er is geen deadline.

Je zal dus zelf in actie moeten komen.

Hoe?

  1. Door je niet te laten leiden door ‘urgentie’.
  2. En door anders naar je prioriteiten te kijken.

Want als je je prioriteiten verschuift naar de dingen die voor jou belangrijk zijn, dan zal je zien dat de invulling van je tijd er anders uit zal gaan zien.

Begin bijvoorbeeld eens door me-time als een van de allereerste dingen in je agenda in te vullen. En plan vervolgens alle taken en to-do’s uit kwadrant I daar omheen. Kijk wat je kan uitbesteden (kwadrant III) en kijk welke dingen je niet meer wil doen (kwadrant IV), zodat je deze tijd kan besteden aan kwadrant II activiteiten. Zie je? Het kan ook anders.

Make life work. For you.

Geniet van je dag!
Sanna