fbpx
Selecteer een pagina

Dankbaarheid beoefenen: zin of onzin?

jun 8, 2021

Vanuit de positieve psychologie wordt al jaren onderzoek gedaan naar wat mensen gelukkig maakt. 

Er zijn duizenden wetenschappelijke studies gedaan naar eigenschappen van de mens zoals dankbaarheid, doorzettingsvermogen, tevredenheid, veerkracht en zelfvertrouwen.  

Het staat inmiddels vast dat dankbaarheid grote positieve effecten heeft op ons welzijn, geluksgevoel en onze relaties.

Mensen die dankbaar zijn, zijn over het algemeen gelukkig en ervaren vaker positieve emoties, blijkt ook opnieuw uit onderzoek dat nog niet zo lang geleden werd uitgevoerd onder 1337 volwassen. Dit zelfde onderzoek toonde ook aan dat dankbaarheid negatieve emoties en symptomen van depressie vermindert (Cunha et al., 2019). 

Ben je nou van nature niet zo dankbaar ingesteld? Geen zorg: dankbaarheid kun je leren. Gewoon, door iedere dag even stil te staan bij waar je die dag of die week dankbaar voor bent en dit voor jezelf op te schrijven. Deze oefening helpt je om je meer bewust te zijn van de mooie dingen om je heen. 

Wist je dat er in de It’s About Time planner ook ruimte is voor dankbaarheid? Iedere week kun je voor jezelf opschrijven waar je dankbaar voor bent. 

En doe je dit gelijk aan het begin van de week, dan is het iedere keer dat je je planner openslaat een mooie reminder aan jezelf.

Geniet van je dag!
Sanna