fbpx
Selecteer een pagina

Doe jij er alles aan om je voornemens vol te houden?

feb 1, 2021

Wij houden van routines. Al zijn we ons vaak niet zo bewust van de meeste routines. Ga maar eens na: als je opstaat, wat is het eerste dat je iedere ochtend doet? En wat doe je daarna?

Waarschijnlijk precies hetzelfde als de ochtend ervoor. En de ochtend dáárvoor. En de kans is heel groot dat je dat ook in diezelfde volgorde doet.

Precies. Een routine. Het is een bepaald patroon en het zit ingesleten in ons systeem. We hoeven er niet bij na te denken en het gaat als vanzelf. En hier houdt ons brein van.

Dit is exact de reden dat het veranderen van gedrag of het aanleren van een nieuwe gewoonte, of routine, niet eenvoudig is. Je zal je oude gewoonte moeten doorbreken en vervangen voor een nieuwe gewoonte en een nieuw patroon eigen moet maken.

Vergelijk het met de route van en naar je werk. Als je altijd dezelfde route neemt, dan hoef je hier niet meer over na te denken; het is een automatisme geworden. Voor ons brein is dit nuttig, want het vraagt geen inspanning meer.

De keerzijde is dat, als je van deze ingesleten route wil afwijken, je hiervoor inspanning zal moeten leveren; het gaat niet (meer) als vanzelf.

Dit principe geldt ook voor goede voornemens.
Je hebt vast wel eens een goed voornemen voor het nieuwe jaar gehad. In het begin lukt het vaak nog wel om je aan je voornemen te houden. Maar gaandeweg wordt het steeds lastiger en voor je het en voor je het weet val je weer terug in je oude gewoonte.

Blijkbaar is je intrinsieke motivatie om iets te veranderen aan je gedrag niet groot genoeg.

Om gedrag echt blijvend te veranderen zijn er twee dingen nodig: 1) er moet een noodzaak of een groot verlangen zijn en 2) je zal jezelf een nieuwe gewoonte moeten aanleren.

Ik had mezelf een overvolle agenda aangeleerd. Jarenlang. En daar kwam bij: ik was het harde werken inmiddels als normaal gaan zien. Dat was mijn patroon geworden.

Op het moment dat bij mij de noodzaak hoog was om iets te veranderen aan mijn volle agenda en drukke leven, heb ik mezelf ander gedrag aangeleerd. Dit vraagt inspanning en het kost tijd en oefening, maar het is gelukt.

Ik heb geleerd om prioriteiten te stellen; bewust te kiezen waar ik mijn tijd aan besteed. En ik heb geleerd om mijn tijd beter in te delen. Plannen helpt me hierbij; het zorgt ervoor dat ik niet word geleefd door de waan van de dag. Mijn agenda biedt nu veel meer ruimte, waardoor ik meer rust en minder stress ervaar.

Hoe zorg jij ervoor dat je je voornemens volhoudt?

Geniet van je dag!
Sanna