fbpx
Selecteer een pagina

Hoeveel energie heb jij aan het einde van de dag nog over?

jan 29, 2022

Het is pas 18:30 uur en mijn energie is op! 

En dan heb ik het bedritueel nog niet eens gehad.  

Deze week had ik een Zoom call met een klant waarin zij me vertelde me dat ze aan het einde van iedere dag, nadat ze de kinderen naar bed heeft gebracht, vermoeid op de bank ploft en geen energie meer over heeft.

Het is zo herkenbaar. 

Dit betekent dat je op een dag méér energie verbruikt dan dat je te besteden hebt. Het betekent ook dat je het laatste deel van je dag op je reserves doorbrengt. 

En daar daar is wilskracht voor nodig. Om jezelf nog net even over die grens van vermoeidheid heen te pushen. 

En de vraag is: wil je hiervoor je wilskracht inzetten? 

Of kun je je wilskracht niet beter inzetten om ervoor te zorgen dat je batterij aan het einde van de dag niet helemaal leeg is? Dat je ervoor zorgt dat je gedurende de dag het evenwicht bewaakt tussen inspanning en ontspanning?

Hoe? Door een aantal keer op een dag even he-le-maal niets te doen, al is het maar een paar minuutjes per keer.

  • Een korte wandeling buiten maken
  • Een kop thee leeg drinken
  • Even uit het raam staren

Want op het moment dat je brein even helemaal niets moet, laadt deze op. 

Thuis hebben we een batterij op de koelkast hangen. We gebruiken ‘m (al spelenderwijs) om aan te geven hoe goed we in onze energie zitten.  

Als ik merk dat mijn energie hard achteruit gaat terwijl er nog een stukje dag over is (bijvoorbeeld na het avondeten – dat is voor mij echt een moment dat het hard kan gaan met mijn energie) dan leg ik aan de kinderen uit dat ik in het oranje sta. En om te voorkomen dat ik straks in het rood sta (reserve) dat ik heel even een moment voor mezelf nodig heb. 

Een kleine break zeg maar. Om op te laden.

Al is het maar een paar minuten mezelf heel even onttrekken van de drukte. Even alleen naar boven of een klein rondje om het huis. Het maakt écht verschil. 

Heb ik daarna weer voldoende energie voor het bedritueel.

Hoeveel energie heb jij aan het einde van de dag nog over?

Geniet van je dag!
Sanna