fbpx
Selecteer een pagina

Je goede voornemen volhouden? De habit tracker helpt je hierbij!

dec 21, 2021

Nog heel even en dat begint het nieuwe jaar! Wat zijn jouw goede voornemens voor 2022? En? Heb je er ook over nagedacht hoe je je voornemens gaat volhouden?

Want je herkent het misschien vast wel. Dat je een voornemen had, bijvoorbeeld om meer te gaan sporten, maar dat het nog niet zo eenvoudig bleek om je voornemen vol te houden. In het begin lukt het vaak nog wel om je aan je voornemen te houden. Maar halverwege januari wordt het al wat lastiger en voor je het en voor je het weet val je weer terug in je oude gewoonte.

Iets veranderen aan je gedrag is namelijk niet eenvoudig. Dus hoe zorg je er nu voor dat je je goede voornemen wél langer dan twee weken volhoudt?

Waar het in essentie om draait is dat je een oud patroon doorbreekt en jezelf een nieuwe gewoonte aanleert: iets gaan doen wat je nooit deed of iets wat je altijd deed niet meer doen. Het lijkt simpel maar dat is het niet. En dat heeft met je conditionering te maken: patronen die stevig zijn verankerd in je brein. En die moet je zien te doorbreken.

Er zijn een aantal dingen die je kunnen helpen om je gedrag te beïnvloeden. Een van die dingen is het bijhouden van een habit tracker.

Wat is een habit tracker?
Een habit tracker is bedoeld om inzicht te krijgen in je gedrag: het aanleren van een nieuwe gewoonte (bijv. 2x per week sporten) of het afleren van een bepaalde gewoonte (bijv. stoppen met … vul maar in).

Het idee achter de habit tracker is eigenlijk heel eenvoudig: je schrijft voor jezelf op met welke nieuwe gewoonte je wil starten (of welke gewoonte je wil afleren) en wat je doel is (bijv. twee keer per week, of iedere dag). Vervolgens houd je elke dag bij of dit is gelukt. En als het is gelukt dan zet je een kruisje in het betreffende vakje.

Door hier elke dag bewust bij stil te staan, blijf je gefocust op je doel en lukt het beter om je nieuwe gewoonte vol te houden. De bedoeling is uiteindelijk dat je van je nieuwe gewoonte een routine gaat maken zodat je de habit tracker voor die gewoonte niet meer nodig hebt.

Zelf houd ik een habit tracker bij voor o.a. het aantal glazen water dat ik per dag wil drinken. Dit zijn er acht. Heb ik die dag acht glazen water gedronken, dan zet ik een kruisje. Aan het einde van de maand heb ik voor mezelf mooi inzichtelijk hoeveel dagen van de maand het me is gelukt om acht glazen water te drinken.

Je zal zien dat het niet in een keer perfect gaat. Dat hoeft ook niet; wees niet te streng voor jezelf. Het aanleren van een nieuwe gewoonte vraagt nu eenmaal tijd en oefening. Gun jezelf die tijd.

Waar het om gaat is dat je probeert om van een nieuwe gewoonte een nieuwe routine te maken. En de habit tracker helpt je hierbij. Door hier dagelijks mee bezig te zijn, zal je merken dat het steeds makkelijker gaat om je aan je voornemen te houden. En voor je het weet heb je jezelf een nieuwe routine aangeleerd en kost het je geen moeite meer. Hoe fijn is dat!

Hele fijne Feestdagen en een prachtig nieuw jaar gewenst!

Lieve groet,
Sanna

P.S. De habit tracker is een vast onderdeel uit de It’s About Time planner: per maand is er plek om één nieuwe gewoonte voor jezelf in te vullen en bij te houden. Wil je aan de slag met meerdere gewoonten en doelen? Je kan de habit tracker nu ook downloaden, uitprinten (zo vaak je maar wil) en toevoegen aan je eigen planner.

Download de habit tracker gelijk hier!