fbpx

Reflecteren, waarom zou je?

mei 31, 2021

Kijk jij wel eens terug op de afgelopen periode? Gewoon. Om eens stil te staan bij wat je de bijvoorbeeld afgelopen maand hebt geleerd? Waar je trots op bent of wat je hebt bereikt?

Reflecteren is om heel veel redenen super nuttig om te doen. Een van de belangrijkste redenen om te reflecteren -vind ik zelf- is als tegenhanger van de “auto-focus” van ons brein.

Ons brein heeft maar één doel en dat is overleven. Om die reden is ons brein geprogrammeerd om zich te concentreren op alles wat ons potentieel kwaad zou kunnen doen of wat gevaar zou kunnen opleveren. Dat betekent dat het brein zich automatisch focust op het negatieve; op dingen die fout kunnen gaan, de beren op de weg, of angst voor het nieuwe en onbekende. Jammer genoeg richt je brein zich niet automatisch op het positieve.

Bedenk voor jezelf maar eens wanneer je een mooie prestatie hebt neergezet. Je hebt bijvoorbeeld een nieuwe opdracht binnengehaald, een presentatie gegeven voor het hele bedrijf, een sales pitch gehouden voor een nieuwe klant, of een sportprestatie neergezet waar je hard voor hebt getraind. Je krijgt hierop 10 positieve en 1 negatieve reactie. Welke reactie blijft je het meest bij? Juist ja, die ene negatieve.

Dit doet je brein. Dat meestal op standje automatische piloot staat.

Maar… gelukkig kun je in de cockpit zelf achter de stuurknuppel gaan zitten en van koers wijzigen. Je kunt namelijk zélf een keuze maken waar jij je aandacht naar uit laat gaan: focus je op de dingen die fout zijn gegaan of juist op de dingen die goed zijn gegaan?

Het punt is, je brein is niet ontworpen om je gelukkig te maken. Het zal dus niet uit zichzelf op zoek gaan naar dingen waar je blij van wordt of waar je voldoening uit haalt.

Omdat onze default mode is ingesteld om je te helpen overleven, zal je dus zelf moeten stilstaan bij de dingen in je leven die je blijdschap en voldoening geven.

Tony Robbins zegt dit zo mooi: “Remember, what’s wrong is always available, but so is what’s right.”

Reflectiemomenten helpen je hierbij. Precies ja. Als tegenhanger van de auto-focus van ons brein.

In de It’s About Time planner is er veel ruimte om te reflecteren. Om bewust even stil te staan bij wat je de afgelopen periode hebt geleerd, waar je trots op bent, en wat je hebt bereikt.

Vandaag is het de laatste dag van de maand. Een mooi moment om eens terug te kijken, toch? Wat zijn jouw mooiste inzichten?

Geniet van je dag!
Sanna