fbpx
Selecteer een pagina

Rust in je hoofd in no-time

apr 3, 2021

Je hoofd helemaal leegmaken? Dat is helaas niet mogelijk. En, het hoeft ook niet. Het zijn de gedachten die steeds als een boemerang blijven terugkomen waar we last van hebben. En daar kun je wél wat aan doen. 

Voel je je overwhelmed en onrustig? Heb je last van stress vanwege de chaos in je hoofd? Of omdat je niet weet waar je moet beginnen? De hoogste tijd om het overzicht terug te krijgen en je hoofd -zo goed als- leeg te maken. 

1. Uit je hoofd, op papier
Maak een braindump. Heel eenvoudig, maar neem hier wel even een moment de tijd voor. Juist als je het druk hebt. En helemaal als je het gevoel hebt dat het laatste waar je nu tijd voor hebt is het maken van een braindump, dan is dit hét moment. Want dat betekent dat je overloopt. 

2. Wat zijn je not to-do’s?
Schrik niet van wat je allemaal op papier hebt gezet. Het zal ongetwijfeld een hele waslijst zijn. Het is nu aan jou om te kijken welke dingen je van je to-do lijst kunt halen. Kijk kritisch waar en hoe je tijd vrij kunt maken door bepaalde dingen niet of niet meer zelf te doen: wat kun je elimineren of delegeren? 

3. Organiseer je to-do’s en maak thema’s
Van een lange to-do lijst kun je overweldigd raken. Het is daarnaast lastiger om prioriteiten te stellen en je kunt je makkelijker laten verleiden om je tijd en aandacht te besteden aan de kleine taken zodat ze daarna van je lange to-do lijst zijn (en omdat het zo fijn is om iets van je lijst te kunnen strepen). 

Ik raad je aan om nu te kijken welke to-do’s op jouw lijst met elkaar samenhangen en deze te groeperen. Maak van elk groepje een thema’ en maak zoveel thema’s als nodig. 

4. Wat krijgt je prioriteit? 
Je hebt meer to-do’s dan uren in een dag dus dat betekent dat je bewuste keuzes moet maken: wat zijn je prioriteiten? Welke thema’s zijn voor jou op dit moment het meest belangrijk? Kies 1, 2 of hooguit 3 thema’s die de meeste prioriteit krijgen.

5. Plan je acties
In deze laatste stap ga je je to-do’s uit je braindump omzetten in actie. Bepaal voor iedere to-do welke acties je moet gaan ondernemen om je doel te behalen en plan deze in.

Je zal merken dat je hoofd echt minder vol zit, dat je meer rust en overzicht ervaart in plaats van drukte en stress.

Dit werkt. Echt.

Geniet van je dag!
Sanna