fbpx
Selecteer een pagina

Vakantiegevoel vasthouden, kan dat?

sep 6, 2021

De vakantie is voorbijgevlogen en de scholen zijn weer begonnen. Op je werk wacht een overvolle inbox op je en je hikt aan tegen je opgelopen werkachterstand. Want tja, op vakantie gaan is heerlijk, maar dat werk. Het stapelt zich zo op hè?! Hoe zorg je er nu voor dat je niet meteen terugvalt in je werk-modus?

Op vakantie gaan is niet alleen heerlijk, het is ook echt noodzakelijk. Het is hersteltijd van je lichaam (zowel fysiek als mentaal) na inspanning. Net zoals je lichaam na het sporten ook hersteltijd nodig heeft. Tijdens je vakantie kan je ont-spannen, je rust uit en je ervaart minder stress om de eenvoudige reden dat je tijdens je vakantie minder verantwoordelijkheden hebt. Je wekker gaat niet af, je hebt geen afpraken die je na moet komen, er zijn geen deadlines die gehaald moeten worden en je hoeft niet te haasten. Op vakantie ‘moet’ er even niet zoveel, in tegenstelling tot je gewone dagelijkse leven.

Bij thuiskomst en vooral als het gewone leventje zich weer aandient, hopen we het vakantiegevoel nog heel lang te kunnen vasthouden. Maar vaak is het tegendeel waar en vallen we al snel weer terug in de ‘rush’ van onze dagelijkse levens.

Kan dat eigenlijk wel, je vakantiegevoel vasthouden? En zo ja, hoe doe je dat dan?

Jessica de Bloom promoveerde op aan de Radboud Universiteit in Nijmegen op de relatie tussen gezondheid en vakanties. Zij onderzocht onder andere hoe lang het effect van de vakantie duurt na de terugkeer naar werk.

Het effect van de vakantie -het vakantiegevoel- vasthouden kan, maar het duurt gemiddeld niet langer dan 2-4 weken voordat we het gevoel van ontspanning, de rust en de vrijheid ‘inruilen’ voor de gevoelens die horen bij je dagelijkse leef- en werkomgeving. De onderzoekers noemen dit het fade-out effect: een fenomeen waarbij mensen zich in een bepaalde omgeving op een bepaalde manier voelen.

Het fade-out effect wordt nog eens versnelt als je na de vakantie meteen die overvolle inbox induikt en je opgelopen achterstand wil gaan inhalen.

Het vakantiegevoel vasthouden kan dus wel degelijk, maar nu is het de kunst om het gevoel van rust en ontspanning zo lang mogelijk vast te houden. Deze drie tips kunnen je hierbij helpen:

  1. Voorkom stress door ‘inhaalwerk’

Plan voordat je op vakantie gaat ruim de tijd in je agenda om het werk dat zich tijdens jouw afwezigheid heeft opgestapeld, te kunnen verwerken als je weer terug bent van vakantie. Plan realistisch en zorg voor voldoende tijd. Maak je inbox leeg, plan je werk in (en plan realistisch), stel prioriteiten en voorkom dat je tussendoor wordt afgeleid door taken die tussendoor komen. Eerst je ‘inhaalwerk’ en pas daarna ben je weer beschikbaar voor collega’s en klanten.

Vind je het lastig om je grenzen hierin te bewaken? Zorg er dan voor dat je out of office bericht nog één of twee dagen lager aan staat zodat je voor de buitenwereld nog afwezig bent. Zo kun je ongestoord en zonder stress je ‘inhaalwerk’ verwerken, het overzicht weer terug krijgen en je werk weer oppakken.

  1. Maak tijd voor ontspanning

Dat je net vakantie hebt gehad, opgeladen bent en met frisse energie weer aan het werk gaat, geeft je vaak het gevoel dat je weer bergen kan verzetten. Maar vergis je niet door het gaspedaal gelijk weer hard in te trappen, zonder tijdig af te remmen. Plan je momenten van ontspanning in. Tussendoor (lunchpauzes) maar ook ’s avonds en in het weekend doe je er goed aan om te ontspannen. Momenten waarop je even helemaal niets moet. De dingen die jou tijdens je vakantie zo goed doen, kan je namelijk ook doen in je dagelijkse leven: de natuur in, een boek lezen, wandelen, tijd doorbrengen in fijn gezelschap, lekker en gezond (uit)eten. Want zo houd je een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning.

  1. Zorg voor dat geluksgevoel

Het geluksgevoel dat je tijdens en na je vakantie ervaart kan je langer vasthouden door blije herinneringen op te halen aan je reis, dat concludeerde Jessica de Bloom in haar onderzoek. Bekijk je foto’s en video’s terug, eet hetzelfde gerecht dat je op vakantie vaak maakte, luister naar de muziek die je op vakantie hoorde en drink je favoriete vakantiedrankje. Deze herinneringen brengen je weer even terug naar het gevoel van rust en ontspanning.

Het vakantiegevoel. Voor mij staat dat eigenlijk synoniem voor het ervaren van rust en ontspanning en minder stress. En dat wil ik niet alleen ervaren tijdens mijn vakanties, maar juist ook in mijn dagelijkse leven.

Om dit doel te bereiken ontwikkelde ik de It’s About Time planner. Dit is niet alleen een agenda op papier, maar het is veel meer dan dat. Het is echt een coach op papier die je helpt je tijd te besteden aan díe dingen in je leven die jij belangrijk vindt. Om keuzes te maken voor jezelf. Om voldoende ruimte te nemen voor vrije tijd en ontspanning. Een dagelijkse houvast en een reminder die ervoor zorgt dat de invulling van je tijd in balans is.

Ik heb geleerd om bewust te kiezen waar ik mijn tijd aan besteed én om mijn tijd beter in te delen. Mijn vrije tijd en ontspanning plan ik in, zodat ik niet word geleefd door de waan van de dag. Ik voel me beter in balans – zowel privé als in mijn werk. Met meer rust en minder stress. En dat gun ik jou ook.

Ben je benieuwd naar de It’s About Time planner? Je kan ‘m hier digitaal doorbladeren. Dit geeft je een goed beeld van wat de planner allemaal te bieden heeft en je kan zien of de planner ook iets voor jou zou zijn.

Ik weet 100% zeker dat het jou ook lukt om dat vakantiegevoel het hele jaar door vast te houden.

Geniet van je dag!
Sanna