fbpx

Waarom ik een haat-liefde verhouding heb met to-do lijstjes

jul 25, 2021

Maak jij nog steeds to-do lijstjes waar geen einde aan lijkt te komen? Vink je aan de bovenkant een taak af, komen er aan de onderkant net zo snel weer nieuwe taken bij.

Je bent de hele dag druk geweest maar aan het einde van de dag kom je erachter dat je wederom te weinig tijd hebt gehad om aan dat ene belangrijke project te werken. En dus sluit je de dag af met een onvoldaan gevoel. 

Want weet je hoe het werkt in ons brein? De taak van die mega lange to-do lijst die de minste energie kost en die ogenschijnlijk de minste tijd in beslag neemt, krijgt automatisch je prioriteit. 

En wat zeker niet meehelpt: het is zó fijn om kleine shotjes dopamine te krijgen bij het afvinken van een taak, dat het ook nog eens lijkt(!) alsof je onwijs productief bent geweest de hele dag. Terwijl de dingen die eigenlijk je prioriteit zouden moeten krijgen, hoogst waarschijnlijk zijn blijven liggen. 

En hier gaat het vaak mis. Want grote kans dat dit precies is hoe je het grootste deel van je tijd met je to-do’s omgaat.

Van een lange to-do lijst kun je overweldigd raken. Het is lastiger om prioriteiten te stellen en je kunt je makkelijker laten verleiden om je tijd en aandacht te besteden aan de kleine taken zodat je je lange to-do lijst korter ziet worden. Daarnaast is het super lastig om een goed overzicht te hebben van de dingen die écht belangrijk zijn en dingen die kunnen wachten. 

Dat is precies de reden dat ik niet werk vanaf een to-do lijstje. Althans, niet zonder mijn planner ernaast.

Want waar een to-do lijst wél heel goed voor is, is om je hoofd leeg te maken. Al je to-do’s uit je hoofd, op papier. Dat werkt voor mij echt super goed. Het schept orde in de chaos waardoor je ook weer meer ruimte in je hoofd krijgt.  

Ik zie mijn to-do lijst daarom echt als een hulpmiddel om mijn planning te maken en om mijn tijd in te delen.

Het punt is alleen: je hebt vaak meer to-do’s dan uren in een dag dus dat betekent dat je bewuste keuzes moet maken: welke dingen zijn voor jou op dit moment het meest belangrijk en krijgen jouw prioriteit?

Geef deze voorrang in je agenda: plan ze in en houd je aan je ‘eigen afspraken’. 100% zeker dat je nu wél met een voldaan gevoel je dag afsluit.

Geniet van je dag!

Sanna