fbpx
Selecteer een pagina

Werk en homeschooling: hoe houd jij het vol?

jan 17, 2021

Hoe houd jij het vol om een goede ouder, een goede homeschool docent én een goede werknemer / werkgever / ondernemer te zijn in een provisorisch thuis-klaslokaal?

Er komt veel op ons af, de druk wordt groter en we weten niet hoe lang deze situatie nog gaat duren.

Ik deel hieronder 10 waardevolle tips die je helpen om je evenwicht te bewaren in deze turbulente tijd:

1. Zorg voor ritme en structuur in je dag en maak een plan: wat is voor jou het allerbelangrijkste dat je die dag wil doen? Zet dat als eerste in je agenda. Plan vervolgens je momenten van ontspanning in: je pauzemomenten en je lichaamsbeweging. Plan daarna blokken in voor het schoolwerk, jouw eigen to-do’s en huishoudelijke taken. In deze volgorde.

2. Hecht waarde aan ontspanning en lichaamsbeweging. Dit is altijd goed, maar zeker nu. Geef hier je prioriteit aan. Het is belangrijk om de boog niet continue gespannen te houden.

3. Bewaak je eigen grenzen. Werk niet door tot 23u ’s avonds omdat je werk nog niet af is. Probeer ook niet om in de weekends een inhaalslag te maken. Het gaat je niet verder helpen. Je concentratie neemt af waardoor je minder productief bent en… de vermoeidheid kan toenemen wat ook weer zo zijn effect heeft op je prestaties de volgende dag (of zelfs de dagen erna).

4. Stel je verwachtingen bij. Het is niet realistisch om te denken dat je een fulltime baan kunt combineren met homeschooling, of dat je net zo productief kunt zijn met kinderen om je heen als dat je op kantoor bent. Als je je verwachtingen niet managed, kom je voor teleurstellingen of frustraties te staan. En dat wil je niet. De druk is toch al groot, zorg dat deze niet nog groter wordt.

5. Zorg goed voor jezelf. Eet gezond, slaap voldoende, zorg voor voldoende lichaamsbeweging en voor frisse buitenlucht. Je bent de enige die goed voor jezelf kunt zorgen. Doe dat ook. Het is niet voor niets dat de uitspraak “put on your own oxygen mask first” een goede metafoor is om goed voor jezelf te zorgen. Want juist dan kun je ook goed voor een ander zorgen.

6. Verdeel de taken of vraag hulp. Is de begeleiding van je kind(eren) goed verdeeld tussen jou en je partner? Kun je de begeleiding van je kind(eren) onderling verdelen met je partner? Of kun je de dagen verdelen? Als dit niet kan, is er iemand in je omgeving die je om hulp kunt vragen? Zijn er klasgenootjes met wie kan worden samengewerkt? De ene dag hier huiswerk maken, de andere dag daar.

7. Neem tijd voor jezelf. Je besteedt veel tijd met elkaar in een ruimte dus het is ook heel fijn om ook momenten voor jezelf te hebben. Momenten waarop je even alleen kunt zijn en even niets “moet”. Laad op en zorg ervoor dat je batterij opgeladen blijft.

8. Laat ruimte voor emoties. Boos zijn of frustraties hebben is heel normaal in een situatie waarin we ons allemaal moeten aanpassen. Vraag elkaar hoe het gaat en ga met elkaar in verbinding.

9. Evalueer je dag of je week: wat werkte wel en wat werkte niet? Pas je plan(ning) hierop aan en kijk vooral wat voor jou en je gezin werkt.

10. Wees niet te streng voor jezelf: je doet je best en goed is goed genoeg. En gaat het een dagje niet zoals je had gehoopt? Morgen gaat het vast weer beter. Of niet. En dat is ook oké.

En in het weekend? GENIET van de momenten samen. En, als het even kan buiten in de natuur.

Wie zouden deze tips ook moeten lezen? Stuur de link van deze blog gerust door aan mensen die je kent. Zo helpen we elkaar.

Geniet van je dag!
Sanna