fbpx
Selecteer een pagina

Het werkt. Althans voor mij.

apr 9, 2021

Als je net als ik ambitieus bent en misschien naast je werk ook wel een druk gezin hebt, niet zo goed kan stilzitten, jezelf uitdaagt en hoge doelen stelt… dan herken je waarschijnlijk ook dat je hoofd overuren kan draaien door al dit geweld.

Omdat ik nu aan een aantal grote projecten tegelijk werk, merkte ik afgelopen week dat mijn hoofd langzaam vol begon te raken. Hierdoor begon ik me onrustiger te voelen, raakte ik het overzicht soms even kwijt, voelde ik stress opkomen en kreeg ik last van flinke hoofdpijn (ai, mijn noodsignaal).

Hold on. Druk zijn mag. Hard werken: niet persé iets mis mee. Maar er last van hebben, dát is iets heel anders. En dat is echt een no-go voor mij. 

Dus: terug naar de tekentafel. Letterlijk. Allereerst om mijn hoofd (zo goed als) leeg te maken. Hoe ik dat precies doe kun je teruglezen in mijn laatste blog.

Daarna heb ik opnieuw mijn prioriteiten gesteld: wat is voor mij op dit moment écht belangrijk?

Gezondheid en vitaliteit zijn mijn top-belangrijkste persoonlijke waarden, dus die keuze is dan niet zo heel moeilijk: rust in mijn hoofd. Want hier begint het bij. En dat betekent: meer pauzemomenten en meer gerichte focus op specifieke thema’s die prioriteit krijgen. Al het andere zal dus even moeten wachten.   

Ik ben een klein experimentje met mezelf aangegaan: ik ben in blokken van 1,5 uur gaan werken met één thema per blok gevolgd door een pauze na ieder blok: een half uur (brein)pauze na het eerste blok, een uur (lunch)pauze na het tweede blok en opnieuw een half uur (brein)pauze na het 3e blok. 

Kleinere to-do’s, zoals het beantwoorden van e-mails, terugbelverzoeken, offertes aanvragen, etc. verzamel ik en doe ik in één keer tegelijk in het vierde blok aan het einde van de middag, op het moment dat mijn concentratie toch al wat minder is. 

Onderzoek wijst uit dat we bij complexere to-do’s het meest effectief werken in blokken van 90 minuten, gevolgd door 15 minuten pauze. maar ik kies bewust voor een langere pauze tussendoor omdat:

  • het me de mogelijkheid geeft om iets uit te lopen zonder dat mijn planning gelijk in het gedrang komt (dat levert nl. alleen maar stress op en dat wil ik nu juist voorkomen). 
  • ik echt even in alle rust een rondje buiten kan lopen zonder dat ik me moet haasten 
  • het me rust geeft en een gevoel van ruimte in mijn dag

Ik voel me rustiger, ik heb het overzicht weer terug, ik heb mijn prioriteiten opnieuw helder, ik ben productief, ik ga met een voldaan gevoel naar huis en… mijn hoofdpijn is weg. Op tijd naar bed gaan, voldoende water drinken, gezond eten en voldoende lichaamsbeweging helpen hier natuurlijk ook bij, maar daarover op een later moment meer.

Mijn ervaring is dat 1,5 uur gerichte aandacht op 1 thema en de langere pauzes tussendoor me dus eigenlijk heel erg goed doen. Boven verwachting zelfs.

De hoeveelheid werk die op me ligt te wachten is nl. niet veranderd, maar de manier waarop ik ermee omga wél. En dat merk ik echt.

Werkt dit ook voor jou? Give it a try! Ik ben benieuwd naar jouw ervaring. Je kunt hier de gratis PDF van het weekoverzicht uit de It’s About Time planner downloaden. Kun je het eens voor jezelf uitproberen.

Geniet van je dag!
Sanna